Tandplejen er en vigtig del af den generelle sundhedspleje, og det gælder også for ældre borgere. I Skive Kommune sørger omsorgstandplejen for at forebygge dårlige tænder hos kommunens ældste borgere og samtidig klæder de plejecentrenes plejepersonale på til at kunne hjælpe de tilmeldte borgere med at få bedre mundsundhed.
Tandplejer Stine Andersen og klinikassistent Jane Nielsen kører hver torsdag ud til de borgere, som er tilmeldt omsorgstandplejen og som ikke selv kan komme ind på tandklinikken i Skive eller til en almindelig privatpraktiserende tandlæge.
Deres arbejde med borgerne er forebyggende og sundhedsfremmende, og samtidig underviser de plejepersonalet i at hjælpe borgerne på den bedst mulige måde med de udfordringer, som de har med tænderne.
Dårlig mundhygiejne kan give grobund for mange sygdomme, og på den måde kan mundhulebakterierne blive livstruende, siger Stine Andersen. Derfor er det vigtigt at have fokus på tandsundheden hos ældre borgere, som ofte har flere udfordringer med tænderne end yngre mennesker.
Tandbehandlinger som fyldninger og tandudtrækninger foregår stadig på tandklinikken i Sundhedshuset, da personalet i de tilfælde kan sikre borgerne bedre behandling og har bedre arbejdsforhold der.
I Sundhedshuset er der også gode adgangsforhold for patienterne, og en af klinikkerne er specialindrettet til omsorgstandpleje.
En af de borgere, som omsorgstandplejen har hjulpet flere gange, er 90-årige Lindis Teglborg. Hun er flyttet ind på Jebjerg Plejecenter, har nedsat syn og har nu fået problemer med sin tandprotese.
Derfor er hun tilmeldt omsorgstandplejen. Tandplejer Stine Andersen og klinikassistent Jane Nielsen besøger hende regelmæssigt for at hjælpe med at tilpasse tandprotesen og sikre, at den sidder godt.
Når Stine Andersen og Jane Nielsen besøger borgerne, der er tilmeldt omsorgstandplejen, er borgernes kontaktperson eller faste plejepersonale med til undersøgelserne.
En del af omsorgstandplejens arbejde er nemlig at uddanne plejepersonalet rundt på kommunens plejecentre til selv at kunne stå for den daglige forebyggende og sundhedsfremmende pleje af tænderne.
Når plejepersonalet har spørgsmål, kan de ringe til omsorgstandplejen for at få råd eller vejledning, eller tage en snak med dem om problemstillingerne, når Stine Andersen og Jane Nielsen kommer ud på plejecentrene. Denne arbejdsfordeling og sparringsmulighed tager personalet på plejecentrene godt imod.
For Christina Sørensen, social- og sundhedsassistent på Jebjerg Plejecenter, er samarbejdet med omsorgstandplejen en stor hjælp. Lindis Teglborg har haft behov for tandpleje, og det betyder, at Christina nu bedre kan hjælpe hende med kost, vægt og hele hendes sundhed. Når der er problemer med tandsundheden, kan det nemlig påvirke, hvad man kan tygge, og dermed påvirke vægten.
Det er en stor fordel for de tilmeldte borgere, at omsorgstandplejen kommer ud til dem, hvor de bor. Det er omfattende og udtrættende for borgerne at blive flyttet ud af huset, når de for eksempel skal til tandlæge.
Når de kan sidde i deres eget hjem i vante omgivelser med det personale, de kender, giver det ro og nærvær for borgerne.
Omsorgstandplejen sikrer bedre sundhed hos kommunens ældste borgere, og samtidig klæder de plejecentrenes plejepersonale på til at kunne hjælpe de tilmeldte borgere med at få bedre mundsundhed. Det er en vigtig indsats, da dårlig mundhygiejne kan give grobund for mange sygdomme, og på den måde kan mundhulebakterierne blive livstruende.